Lussekatter

onsdag 13 december 2006
Jag är barnsligt förtjust i Lussekatter.
Med kesella i degen blir de dessutom saftigare.

Ingredienser:

150 g smör
5 dl lättmjölk
1 g saffran
50 g jäst för söta degar
0,5 brk kesella
1,5 dl vit sirap
1 ägg
0,5 tsk salt
19-20 dl vetemjöl
Russin
1 ägg till pensling

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt. Stöt saffranet med 1 tsk socker och blanda ner i degvätskan.

Finfördela jästen i en bunke och häll degvätskan över.

Tillsätt kesella, vit sirap, ägg, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg. Strö över lite mjöl.

Låt degen jäsa i ca 40 minuter. Ta sedan upp den och arbeta den väl.

Forma figurer och låt dem jäsa ca 25 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla med ägg och garnera med russin.

Grädda små figurer i mitten av ugnen i 250 grader 7 - 8 minuter, mellanstora figurer i mitten av ugnen i 225 grader 10 - 15 minuter. Större figurer i 225 grader i nedre delen av ugnen 15 - 20 minuter.

Etiketter:

 
Skrivet av Aradil vid 11:39 |