Smörgåstårta med Gorgonzola och Prosciutto

lördag 16 december 2006
När jag fyllde år senast bjöd vi svärföräldrarna på smörgåstårta. Det blev en variant utan vare sig skaldjur eller majonnäs. Här kommer receptet:

Smörgåstårta
(8-10 portioner)

Ingredienser:
1 förpackning landgångsbröd, (8 skivor)
5 dl kesella
100 g gorgonzolaost
250 g ricottaost
150 g soltorkade tomater
1 krm cayennepeppar
salt
svartpeppar
50 g parmesanost
12 st cocktailtomater
1 dl svarta oliver
1 kruka basilika
persilja, färsk
100 g prosciutto

Gör så här:
Mosa gorgonzolan väl och blanda med 4 dl kesella, smaka av med salt och peppar.

Skär basilikablad (spara några hela basilikablad för garnering) och soltorkade tomater i små bitar och blanda med ricottaosten och 1 dl kesella, krydda med salt, peppar och cayennepeppar och blanda väl.

Skär kanterna av landgångsbrödet. Lägg två skivor bredvid varandra på ett stort fat. Bred ut ricottaröran på det första lagret, lägg över ett lager med bröd och bred ut ett lager av en tredjedel av gorgonzolaröran, resterande 2/3 sparas till garnering, lägg på ett lager till och bred ut den sista hälften av ricottaröran. Lägg på det sista lagret bröd.

Täck hela tårtan med gorgonzolaröran, skär tunna skivor av parmesanosten och fäst dem runt om tårtan. Lägg ut coctailtomater, rulla prosciutton så den ser ut som rosor på toppen av tårtan tillsammans med svarta oliver och baslikablad och färsk persilja.

Etiketter:

 
Skrivet av Aradil vid 16:54 |