Oxfilé, tryffelolja och rödvin
onsdag 3 januari 2007
Har ju inte lagt upp receptet på den härligt goda varmrätt vi åt på nyårsafton - katastrof! Maten bestod av Oxfilé med getost och vinsås samt potatispuré med kantareller. Här kommer recepten...
Oxfilé med getost
10 personer
Ingredienser:
ca 1½ kg oxfilé
125 g fransk getost
1½ msk färska timjansblad
500 g körsbärstomater
smör till stekning
salt
svartpeppar
Gör så här:
Skär köttet i 10 skivor. Krydda med 1½ tsk salt och 2 krm svartpeppar.
Bryn köttet hastigt i smör i en het stekpanna så att det får färg. Lägg det på ett smort, ugnssäkert fat, täck och sätt in det i kylen så fort köttet har svalnat något.
Mosa osten och blanda med timjan.
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg oströran på köttet och körsbärstomaterna runt om.
Stek i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 58 grader, ca 10 minuter om köttet önskas rosa.
Garnera köttet med färsk timjan.
Vinsås
10 personer
Ingredienser:
2 msk strösocker
4 msk lagrad balsamvinäger
3 dl rödvin
2 dl vatten
4 msk koncentrerad kalvfond
1 msk maizena
2 msk smör
Gör så här:
Smält sockret i en kastrull. Tillsätt balsamvinäger, vin, vatten och kalvfond. Låt det koka ihop ca 10 minuter. Rör ner maizena utrört i lite vatten.
Precis innan serveringen värmer du såsen och vispar i smöret.
Potatispuré med katareller
10 personer
Ingredienser:
ca 1,9 kg mjölig potatis
ca 75 g torkade kantareller
ca 5 dl mjölk
125 g smör
2-2,5 tsk tryffelolja
salt
Garnering:
2-3 stora potatisar
olja till stekning
salt
Gör så här:
Låt svampen ligga i vatten och svälla.
Skala och koka potatisen. Mosa den och rör i mjölk och smör.
Krama ur svampen. Fräs den i lite smör i en stekpanna.
Rör ner svampen i moset. Smaka av med salt och tryffelolja.
Sätt ugnen på 250 grader.
Till garneringen: skär potatisarna i tunna skivor med en osthyvel. Vänd dem i olja och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Salta. Stek i övre delen av ugnen i 6-7 minuter tills potatisen fått färg. Låt kallna på dubbelvikt hushållspapper.
Stick ner potatisflarnen i moset vid serveringen.
Andra bloggar om: recept, mat, oxfile, potatis, sås,
Oxfilé med getost
10 personer
Ingredienser:
ca 1½ kg oxfilé
125 g fransk getost
1½ msk färska timjansblad
500 g körsbärstomater
smör till stekning
salt
svartpeppar
Gör så här:
Skär köttet i 10 skivor. Krydda med 1½ tsk salt och 2 krm svartpeppar.
Bryn köttet hastigt i smör i en het stekpanna så att det får färg. Lägg det på ett smort, ugnssäkert fat, täck och sätt in det i kylen så fort köttet har svalnat något.
Mosa osten och blanda med timjan.
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg oströran på köttet och körsbärstomaterna runt om.
Stek i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 58 grader, ca 10 minuter om köttet önskas rosa.
Garnera köttet med färsk timjan.
Vinsås
10 personer
Ingredienser:
2 msk strösocker
4 msk lagrad balsamvinäger
3 dl rödvin
2 dl vatten
4 msk koncentrerad kalvfond
1 msk maizena
2 msk smör
Gör så här:
Smält sockret i en kastrull. Tillsätt balsamvinäger, vin, vatten och kalvfond. Låt det koka ihop ca 10 minuter. Rör ner maizena utrört i lite vatten.
Precis innan serveringen värmer du såsen och vispar i smöret.
Potatispuré med katareller
10 personer
Ingredienser:
ca 1,9 kg mjölig potatis
ca 75 g torkade kantareller
ca 5 dl mjölk
125 g smör
2-2,5 tsk tryffelolja
salt
Garnering:
2-3 stora potatisar
olja till stekning
salt
Gör så här:
Låt svampen ligga i vatten och svälla.
Skala och koka potatisen. Mosa den och rör i mjölk och smör.
Krama ur svampen. Fräs den i lite smör i en stekpanna.
Rör ner svampen i moset. Smaka av med salt och tryffelolja.
Sätt ugnen på 250 grader.
Till garneringen: skär potatisarna i tunna skivor med en osthyvel. Vänd dem i olja och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Salta. Stek i övre delen av ugnen i 6-7 minuter tills potatisen fått färg. Låt kallna på dubbelvikt hushållspapper.
Stick ner potatisflarnen i moset vid serveringen.
Andra bloggar om: recept, mat, oxfile, potatis, sås,
Etiketter: flyttad
« Hem
Skicka en kommentar