Semester i Algarve: Cataplana

söndag 11 mars 2007
Den allra första cataplanan Grillade sardiner 1 Grillade sardiner 2 Apelsinmannen

För några år sedan, jag skulle tro att det var 1999, besökte vi Algarve. Det var här som vi för första gången stötte på cataplana, en fantastiskt god fisk- & skaldjursgryta som är typisk för den här delen av Portugal. En annan vanligt förekommande syn var kolgrillarna med sardiner, i vart och vartannat gathörn kunde man stöta på en sardingrillande portugis.

Överhuvudtaget var det en trevlig resa och jag bjuder på några matrelaterade bilder. Den första bilden här ovanför är tagen när vi serverades cataplana för första gången. Tilläggas kan att detta var på en allt annat än turistanpassad sylta med handskrivna menyer på portugisiska - vi chansade och ångrade oss inte!


Cataplana

Receptet på cataplana kan varieras. Ibland används kryddstark korv, ibland fisk och ibland fläsk. I denna variant använder jag korv, men det är som sagt upp till var och en. Som tillbehör serverar jag bröd, men potatis och ris är kanske ännu vanligare.

Testa också att krydda med exempelvis färsk koriander och mynta eller kanske paprika, muskot, kanel, spiskummin och rosmarin.


Cataplana
2 personer

Ingredienser:
1 nät musslor
8 råa scampi
150 g kryddstark korv (ex. Chourico)
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
1 burk skalade hela tomater
2 paprikor, en grön och en röd
2 dl torrt, vitt vin
4 msk olivolja
2 tärningar buljong av höns och fisk
persilja


Gör så här:
Skiva lök och paprika. Pressa vitlök. Koka ihop lök, paprika och vitlök med olivolja och tomater i en större kastrull med lock. Tillsätt buljong och vin.

Släng öppna (döda) musslor. Placera musslor, scampi och korv i bitar på tomatröran. Sätt på lock. Koka på medelvärme cirka 20 minuter. Klipp över färsk persilja.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Etiketter:

 
Skrivet av Aradil vid 13:46 |

Moah, denna ska absolut göras någon vacker dag! :P
(Grillade sardiner... :)~~
Soul_bird: Ja, det tycker jag att du ska testa. Skaldjur är så gott!